Brev

Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en
sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort anges överst i
högra hörnet. En trevlig hälsningsfras och avslutningsfras ska också
finnas med. Exakt vad för hälsningsfras och avslutningsfras du
skriver beror på vem du skriver till. Du måste anpassa ditt språk till
mottagaren. Det är skillnad på att skriva ett brev till en kompis och
till t. ex. skolministern. Innehållet i brev brukar följa vissa mönster.
Om du svarar på ett brev är det bra att återknyta till förra brevet
för att visa att du läst det. Huvudämnet för brevet brukar vara
nyheter eller andra intressanta saker som hänt på sistone. Om du
samtidigt berättar vad du känner eller tänker blir brevet mer
personligt. Ställ gärna frågor till den du skriver till. På så sätt ger du
den du skriver till en anledning att skriva tillbaka. Avsluta brevet
med att skriva under med ditt namn.

Nacka den 14 september 2010

Mitt brev till Jan Björklund

Hej,

Jag arbetar som lärare och e-utvecklare i Nacka kommun och tycker verkligen att jag har världens bästa jobb. Jag är mycket engagerad i mitt yrke och tycker att skolan är en av de viktigaste frågorna i samhället överhuvudtaget. Jag driver bl.a. en blogg där jag skriver om skolutveckling och hur IT där är en självklar del av undervisningen i svensk skola, http://www.sandrawissting.se. Jag föreläser också om detta då och då.

Att arbeta som lärare är ständigt utvecklande för min egen del och att ha förmånen att se unga människor växa är en ynnest. Att ge unga inspiration och verktyg till fortsatt lärande är en av de viktigaste saker vi har att arbeta med. Kunskapsutvecklingen i samhället är otroligt viktig, men den främjas inte av hot, tvång och regler. En relevant skola med utmanande uppgifter, ett uppdaterat kunskapsbegrepp och samhällsnära undervisning ger nyfikna elever som utmanar och utvecklar både sig själva och sin omvärld.

De två senaste valen har jag röstat på Folkpartiet p.g.a. skolfrågorna, men det kommer jag inte att göra denna gång. Anledningen till det är att jag känner att Folkpartiets valkampanj hånar mig och landets övriga lärare genom att hamra in att det är så stökigt i svenska klassrum att eleverna inte lär sig något. Jag tänker framförallt på den film som nu går på tv som visar en matematiklektion där eleverna gör allt annat än det de förmodas göra. Längst bak sitter en tjej, den enda eleven i klassrummet, som verkar intresserad av att lära sig något. Det är klart att människor som inte varit i skolan sedan de själva slutade tror att det är så här det är stökigt.

Har Folkpartiet så här låga tankar om svenska lärare?

Jag har under mina år som lärare inte träffat en enda pedagog som går till jobbet och accepterar den situation som Folkpartiets kampanj visar upp. Alla eftersträvar en lugn, lärfrämjande miljö och vänder ut och in på sig för att hitta intressanta metoder att nå ut med sin undervisning och vinna elevernas intresse. Svenska lärare och svensk skola är så mycket bättre än det som framkommit under årets valkampanj. Vi behöver fortfarande massor för att nå våra mål och få Världens bästa skola, men det vi inte behöver är det vi inom skolans värld ofta kallar ”nedåtpuff”. Folkpartiets kampanj är en nedåtpuff för oss lärare.

Framtiden börjar inte i klassrummet, den är redan där.

Jag ville bara uttrycka min åsikt. Tack för att du/ni läste.

Med vänlig hälsning,
Sandra Wissting, Nacka

Källan: http://fransandrashorisont.blogspot.se/2010/09/mitt-brev-till-jan-bjorklund.html

Ett kärleksbrev
Visa dina känslor även i skrift!

Visst är det en kärleksfull handling att våga visa dina känslor i vardagen till den du älskar över allting annat. Här får du fyra tips på hur du kan skriva ett kärleksbrev:

1) Var personlig
Våga använd dina egna ord, när du skriver ett kärleksbrev. Har ni en bra relation, märks det om det är dina ord som präglar kärleksbrevet eller om du har fått hjälp med att skriva detta kärleksbrev.

2) Använd konkreta exempel
Vad för aktiviteter har ni upplevt tillsammans? Var sågs ni första gången, var det på ett café i Gamla stan eller var det på krogen? Har ni upplevt några pinsamheter tillsammans, som ni i efterhand kan skratta åt – som när ni gjorde bort er första gången som ni träffade era svärföräldrar? Ta upp konkreta exempel i kärleksbrevet, det kan visa på hur era gemensamma upplevelser förstärker er relation.

3) Dra fördela av nutid, dåtid och framtid
”Kärleken är inte starkare än vad den är i dag!”
Upplever ni er relation som en berg- och dalbana, där ni ena dagen är på topp, för att det hamnar på botten dagen efter? Att kärleken svajar till och från är vanligt i en relation och där gäller det att bygga upp ett förtroende er emellan som bygger på tillit och öppen kommunikation. Relationen är så bra som vid det svagaste ögonblicket, oavsett om det var i går eller i dag. Bygg upp de svaga ögonblicken, så att det blir bättre – så att er framtida relation blir så mycket bättre. Det är precis som med din och din partners självkänsla – att om ni är trygga i er själva, återspeglar detta i er gemensamma relation och till varandra.

4) Använd positiva ord
”Jag vill krama dig nu” är bättre än ”Jag vill inte krama dig nu”. Utgå från vad du vill i stället för vad du inte vill – det visar på att du är positiv i stället för negativ. Med positiva ord återspeglas många saker och när du skriver ett kärleksbrev, finns det många fördelar med att använda ord som är positiva framför ord som är negativa.

Få inspiration

För dig som vill ha inspiration till hur du kan skriva ett eget kärleksbrev till den du älskar, publicerar vi ett kärleksbrev som vi fått från Love:

”Min älskade,

Du anar inte hur mycket du betyder för mig och hur värdefull du är. Sen den dag som jag för första gången såg dig, har mina känslor varit starka och vuxit för dig. När vi inte ses,känner jag en längtan inombords och när vi ses, vill jag bara vara nära dig och känna din hud emot min och höra dina andetag, så kärleksfulla. Känslorna jag hade inombords, när vi träffades de första gångerna, var både positiva och negativa – jag visste att jag ville träffa dig många gånger och att du var den som jag ville dela mitt liv med, men jag visste inte vad du tyckte och kände och jag ville inte göra bort mig och förlora min drömprins.

Vi var som handen i handsken, det märkte jag på en gång. För vi skrattade åt samma saker, vi gillade samma humor och allt vi gjorde, gjorde vi tillsammans .Jag minns när jag för första gången grät i din närhet och hur du omfamnade mig så tröstande – det visade på att du ville vara där för mig och med mig. Det behövdes inga ord, vi förstod varandra ändå och det visar på hur starka våra känslor och hur vår kärlek är till varandra.

Älskade, jag vet att det är vi två som hör samman. När vi ses, ska jag visa att de magiska orden har en betydelse även i praktiken – för din närvaro förgyller min vardag och även om
jag sagt ”jag älskar dig” ett oändligt antal gånger, så är det vad vi gör det till, som avgör hur de orden har för en praktisk betydelse. Alla de aktiviteter och upplevelser som vi har gjort tillsammans, och de som vi gör i framtiden, uppskattar jag och du är den som gör mitt liv komplett.

Älskar dig så innerligt! //Love”

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: