Mödomshinnan

Finns mödomshinnan?

Tror du att det finns en hinna som täcker tjejens slida och som går sönder vid första samlaget? Det är det nämligen många som tror – men det är fel. Myten om mödomshinnan har funnits länge. Nu är det dags att berätta hur det egentligen är.

Själva namnet mödomshinna är missvisande. För det finns ingen hinna som stänger till slidan. När man tänker efter är det egentligen ganska självklart. Om tjejer hade haft en hinna som täppte till slidan, hur skulle då mensblodet kunna komma ut?

Det som man pratar om när man säger mödomshinna är egentligen den öppning där slidans yttre del övergår i den inre delen av slidan. Öppningen kan ha en oregelbunden form och öppningens kant kan vara lite veckig eller flikig.

På en liten flicka är öppningen till den inre delen av slidan liten, men när man växer och kommer in i puberteten blir den större och mer töjbar. Hur öppningen ser ut skiljer sig från person till person. Precis som vissa har stor näsa och andra små öron ser alla även olika ut i slidan. Om man vill ser hur man ser ut kan man ta hjälp av en spegel. Genom att sära på de inre blygdläpparna kan man se öppningen. För att känna kanten på öppningen kan man föra in ett finger i slidan. Det gör inte att öppningen förändras på något sätt. Öppningen påverkas inte heller av att man sportar, rider, cyklar, använder tampong, gör en gynundersökning eller onanerar. Inte heller ett slidsamlag brukar förändra öppningen till den inre delen av slidan.

Få tjejer blöder vid första samlaget

Trots det hör man då och då att ”mödomshinnan”, alltså öppningen, ska gå sönder och att tjejer ska blöda första gången de har samlag. Det finns inga exakta siffror på hur många tjejer som verkligen blöder, men de flesta blöder inte. För dem som blöder kan det bero på att kanten är stram. Men det är vanligare att man blöder av någon annan anledning, som att man är spänd eller inte tillräckligt upphetsad. När man blir sexuell upphetsad vidgar sig slidan och bli våt och då brukar det inte heller göra ont eller blöda. Om man trots att man är upphetsad brukar få ont när man har sex bör man kontakta till exempel en ungdomsmottagning för att ta reda på vad det kan bero på.

Varför pratas det då om mödomshinnan och blod vid första samlaget? Framför allt handlar det om ett sätt att kontrollera tjejers sexualitet. Ett exempel på kontroll kan vara att tjejer inte ska ha samlag innan de har träffat ”den rätta”. Att de ska vänta med sex vare sig de vill det eller inte. Tjejer som har sex kan ibland betraktas som dåliga kvinnor som drar skam över sig själv eller sin familj. Det gör till exempel att en tjej kan bli ifrågasatt av sin man, familj eller hela samhället om hon inte blöder på bröllopsnatten. Blodet ses som beviset för att hon inte haft samlag tidigare, trots att det inte går att bevisa, och trots att de flesta inte blöder första gången.

Att inte blöda eller att vara rädd för att inte blöda, vare sig man har haft samlag eller inte, kan vara ett problem för många tjejer runt om i världen. I vissa fall kan det till och med innebära fara för livet – att man blir straffad för att man har haft sex. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är okej att kontrollera eller styra över någon annans kropp eller när hon eller han ska ha samlag, oavsett om man är förälder, partner eller något annat. Varje person bestämmer själv över sin egen kropp och sexualitet. Det står i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och är även grunden i svensk lagstiftning.

Vart vänder man sig?

Om man är orolig, tror att det är någonting som är konstigt med ens underliv eller behöver någon att prata med, kan man alltid vända sig till en ungdomsmottagning för att få råd och hjälp. Man kan även kontakta skolhälsovården eller en vårdcentral. Men kom ihåg att inte ens en gynekolog eller barnmorska kan se om man har haft samlag eller inte. Det kan man bara veta själv!

Om man är rädd för eller hotad av till exempel någon närstående kan man även vända sig till socialtjänsten.

 

källor: 
http://www.umo.se/Kroppen/Tjejers-underliv/Finns-modomshinnan/
http://www.sexperten.nu/okategoriserade/ny-kunskap/
Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: