Ordlista2

Datumformat [redigera]

Enligt den internationella standarden ISO 8601 skrivs datum som årmånaddag med årtalet i fyra siffror (exempelvis 2010-12-03). Den formen används sedan 1970-talet i bland annat Sverige.

Språkrådet[1][2] rekommenderar (den) 3 december 2010, 3/12 2010, 3.12.2010 eller, med vissa reservationer, ISO 860: 2010-12-03.

skottår

skottår är ett år som är längre än vanliga år därför att man har satt in en extra dag (skottdag) eller en extra månad (skottmånad). I den kalender som vi har i Sverige sätter vi in en skottdag vart fjärde år.

Anledningen till att det behövs skottår är att jorden inte går runt solen på ett jämnt antal dygn utan på ungefär 365 och ett fjärdedels dygn.

De tideräkningar som har skottmånader är så kallade lunisolarkalendrar. Det betyder bland annat att månadernas längd ska stämma precis med månens faser. Då blir 12 månader bara 354 dagar. Ungefär vart tredje år sätter man därför in en hel skottmånad. Så fungerar till exempel den judiska och den kinesiska tideräkningen.

räkneord

räkneord är en ordklass som har med siffror och tal att göra. Räkneorden indelas i grundtal och ordningstal. Grundtalen är våra vanliga ord för antal: ett, två, tio, elva, tjugotvå, trettiofyra, femhundrasextiosju, åttatusenniohundratolv och så vidare. Till varje grundtal finns ett ordningstal, som anger plats i en viss ordning: första klass, andre man i mål, tionde porten till höger, tjugoandra juni (det vill säga tjugoandra dagen i juni).

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: